onsdag 15. april 2020

Stilleben

Stilleben som teknikk og uttrykk har vært brukt innen kunsten i en årrekke og hadde sitt høydepunkt under barokken. Selv om vi kanskje først og fremst forbinder stilleben med mediet maleri ser vi i dag mange kunstnere som uttrykker seg gjennom teknikken i form av fotografi. 

Begrepet stilleben "... kommer av det tyske ordet still-leben, stille liv. Selv om stilleben er et uttrykk som viser til stille liv som døde, eller ikke levende objekter, gjerne stilt sammen som en komposisjon innen kunsten, er det til tross for at det skilles fra for eksempel det å portrettere et interessant perspektiv i tale om stillbilde. Et stillbilde kan på mange måter komme til uttrykk som et bilde uten tegn til liv. Tolkningen av et stillbilde er variert, men ett av dem er opplevelsen av et fryst øyeblikk og slik det fremstår, uten tegn til liv. Oversetter man stilleben til fransk får man nature morte, død av natur tilsier i seg selv at objektene er døde, eller menneskeskapte. Dette er interessant der man inkluderer mennesket til rommet. Med det mener jeg at det kan utnyttes som en kontrast mellom det levende, mennesket, og det døde. På engelsk oversettes stilleben til still life. Og her begynner det å bli langt mer interessant da still life også kan oversettes til fortsatt liv. I et formalestetisk perspektiv vil det å ta i bruk linjer, legge til farger, lys, osv., bidra til å gi liv til døde objekter". Hege Evensen 2019, fra min master oppgave - Individ og rom, ved Universitetet i Sørøst-Norge.


I denne oppgaven skal du lage stilleben i ditt eget hjem. Du velger selv hva du vil bruke og hvilken stemning du ønsker å skape. Se følgende video for undervisning om emnet https://moderskeppet.se/kurser/kurs/lar-dig-att-fotografera-stilleben/vad-aer-ett-stilleben

Lag flere varianter av samme stilleben og fotografer dem. https://www.dinside.no/mobil/tolv-kjekke-tips-for-a-bli-en-bedre-mobilfotograf/61009860 Benytt deg av et område i huset med mye naturlig lys. Som for eksempel ved et vindu. Du kan også lage flere forskjellige stilleben med ulike temaer.




Tenk på komposisjon! Lag ett symmetrisk, ett asymmetrisk, osv. Se om du kan jobbe statisk og dynamisk. Bruk de viktige hjelpemidlene vi har innen komposisjon. SE og UTFORSKE. Det er spennende å oppdage hvordan et motiv endres ved hjelp av ulike plasseringer, gjenstander, farger, materialer, m.m. Har du glass og det er sterk sol ute kan du få inn nye elementer i komposisjonen i form av refleksjoner, nærmest som en transparent skygge.



Når du er ferdig med å fotografere vil du se at motivene endres ytterligere der man velger å gjøre nye utsnitt, endre format, endre til monokromariske fargetoner, osv. Ved sistnevnte vil for eksempel en variant i sorthvitt gjøre at komposisjonen leses annerledes enn ved bruk av farger. Plutselig er det formene og mellomrommene mellom dem, den negative flaten, som er ansvarlige for helheten.



Se deg om i huset du bor i. Kanskje finner du tekstiler, rester fra tapeter, et serveringsbrett eller lignende som kan bidra til å skape helt nye miljøer. Når jeg fotograferer portretter bruker jeg ofte en fast plass i min stue der jeg vet lyset er godt. Her henger jeg opp tapeter og trekker frem gjenstander som bidrar i min iscenesettelse. Denne måten å jobbe på er ikke helt ulikt det å jobbe med fotostyling for en kunde som vil presentere sine produkter.



Når du er ferdig med bildene er det en viktig og god øvelse å sette seg ned og skisse opp motivene på et ark.

Å tegne handler om å SE! Tegn det du ser og ikke det du tror du ser. Registrer med blikket ditt avstanden mellom objektene, størrelse, form, plassering, osv. Prøv ut forskjellige tegneverktøy som du har tilgjengelig. Fin din egen tegnemåte. Prøv også gjerne å legge til litt farger. Etterhvert som man får erfaring til det å tegne etter et bilde, eller det man ser fremfor seg vil man lettere kunne tegne frem ideer utfra eget hode i et kundemøte.

Lykke til! Hege


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar